MTBO på O-Ringen Smålandskusten 2024

Sommaren 2024 arrangeras O-Ringen i Oskarshamn den 22-27 juli. För mountainbikeorientering finns både 5-dagars tävlingsklasser och öppna banor där man kan välja att vara med på enstaka etapper.

Sommaren 2024 arrangeras O-Ringen i Oskarshamn den 22-27 juli. För mountainbikeorientering finns både 5-dagars tävlingsklasser och öppna banor där man kan välja att vara med på enstaka etapper.

Uppdaterad 2024-04-23

O-Ringen är världens största orienteringstävling och mer än 20 000 orienterare från hela världen förväntas delta. 5-dagars tävlingsklassen är mest populärt men det finns också öppna klasser tillgängliga varje dag. Mountainbikeorienteringskonceptet är väl integrerat med resten av O-Ringens tävlingar och erbjuder en bekant upplevelse oavsett om du tävlar till fots eller på cykel.

🇬🇧 Den här artikeln finns också på engelska (English) 🇬🇧

De två första tävlingsdagarna kommer att avgöras på arenan i Blomstermåla som ligger fyra mil söder om Oskarshamn. De övriga tre dagarna går i närheten av Oskarshamn, detta gör det möjligt för de som bor på campingen eller i stan att cykla till dom etapperna. Under etapp 4 och 5 kommer MTBO-arenan att ligga nära löparnas arena, vilket gör det enkelt att umgås med dina orienteringsvänner, klubbkamrater och familj oavsett om du väljer att springa eller cykla din bana.

Program

Program O-Ringen 2024

DatumEtappArenaDistans
Måndag 22 juliMTBO Etapp 1LÅNGEHÄLLMedel
Tisdag 23 juliMTBO Etapp 2LÅNGEHÄLLLång
Torsdag 25 juliMTBO Etapp 3HJORTBERGETSprint
Fredag 26 juliMTBO Etapp 4SCANIASLINGANMedel
Lördag 27 juliMTBO Etapp 5SCANIASLINGANLång

Terräng

Enligt beskrivningen och bilderna i O-Ringen Tidningen erbjuder Östersjökusten magnifikt vackra skogar med stig- och spårnät väl lämpade för mountainbikeorientering. Glesare nätverk för långdistans och detaljerat för sprinten blir en perfekt mix. Flera av skogarna används för vanlig MTB cykling med stigar som underhålls av de lokala MTB-klubbarna.

MTBO kontroll i skogen

Klasser

Du kan delta i O-Ringen på flera olika sätt:

  • 5-dagars MTBO-klasser: Tävlingsklass där den totala tiden för de fyra första etapperna summeras och på femte etappen är det en jaktstart där först över mållinjen är totalvinnare - en ärofull och eftertraktad titel! Detta är det klassiska tävlingsformatet och fortfarande det mesta populära. Starttiderna lottas och tilldelas i förväg, du väljer en klass efter din ålder.
  • Etappstart: Öppna klasser där du väljer en bana som passar din egen förmåga och erfarenhet. Du väljer själv din starttid vid starten. Tävla mot dina vänner genom att "tagga" dem i tidtagningssystemet. De öppna klasserna passar bra för dig som bara vill cykla på några av etapperna eller vill ha friheten att välja olika banor varje dag.
DamerHerrar
SeniorD21H21
JuniorD17-20H17-20
UngdomD12
D14
D16
H12
H14
H16
VeteranD35
D40
D45
D50
D55
D60
D65
D70
D75
D80
H35
H40
H45
H50
H55
H60
H65
H70
H75
H80
Öppna klasserMTBO Mycket lätt Kort
MTBO Lätt Mellan
MTBO Lätt Lång
MTBO Svår Kort
MTBO Svår Mellan
MTBO Svår Lång

Anmälan

Anmälan görs på O-Ringens hemsida booking.oringen.se/sv/. Samtidigt kan du även boka logi, barnpassning, köpa träningskartor, hyra SIAC eller andra tjänster. Efter anmälan får du en faktura samt bekräftelsemail via e-post. Du kan antingen betala fakturan via banköverföring eller gå till "Mina bokningar” och välj att betala med Visa eller Mastercard.

Early bird-rabatt -10 % till 7 april, ordinarie pris till 2 juni och därefter 30 % prisökning.

För 5-dagars MTBO-klasser är det möjligt att anmäla sig fram till kl. 21.00 dagen före tävlingen och du kommer då att läggas in på en vakant plats i startlistan, men det rekommenderas såklart att göra registreringen i god tid.

Till de öppna klasserna kan man anmäla sig både i förväg och på Arenan. För den bästa upplevelsen rekommenderar vi att du anmäler dig och betalar online på booking.oringen.se/sv/, sedan är det bara att hämta nummerlappen plus ditt tidtagningschip (SIAC) från Deltagarservice på Arenan. Anmälan kan göras via mobiltelefon och är därmed det perfekta sättet att anmäla sig även efter ankomst till Arenan.

Tidtagning

Alla MTBO-deltagare på O-Ringen använder Sportident Air+ med SIAC. Alla kontroller är utrustade med en Sportident enhet som tillåter kontaktlös stämpling medan du passerar i full fart.

Kartor

Alla kartor är gjorda enligt den internationella specifikationen för mountainbike orienteringskartor (ISMTBOM) och av hög kvalité. Skalan kommer att vara 1:15000, 1:10000, 1:7500 eller 1:5000 och väljs för att passa dom olika dagarnas tävlingsdistans. Kartorna är tryckta på vattentätt papper och oftast är dom i A3-storlek.

Exempel på O-Ringen karta

Priser

Priser delas ut till etappsegrarna för dom fyra första dagarna och på den femte etappen koras totalsegraren! Prisutdelning är vanligtvis på O-Ringentorget och hålls där gemensamt för alla tävlingar som avgjorts under dagen.

En nyhet för 2024 är att prispengar delas ut till totalsegrarna i H21 och D21. Segrarna får 5000 kronor, tvåan 2000 kronor och trean får 1000 kronor - i presentkort.

Prisutdelning för eliten på O-Ringen

Bild av @gylars

Avlysta områden

Orientering är en sport där du väljer din egen väg i okänd terräng och det är därför inte tillåtet att besöka tävlingsområdena innan tävlingarna, detta kallas avlysning. Kartor med avlysta områden inritade finns i Eventor via denna länk:

Kartan i Eventor visar också ganska bra hur tävlingarna ligger i förhållande till Oskarshamn.

O-Ringen Tidningen

Den officiella inbjudan till O-Ringen finns i O-Ringen Tidningen nummer 2 oktober 2023 som finns på både svenska och engelska. Där hittar du mer information om allt som erbjuds under O-Ringenveckan.

Ytterligare en tidning kommer att släppas i april 2024 och sedan kommer en upplaga som beskriver exakt hur tävlingarna går till att släppas precis innan tävlingarna startar.

Kontakt

För mer detaljerad information och hjälp med allmänna frågor om O-Ringen se:

🇬🇧 Den här artikeln finns också på engelska (English) 🇬🇧

    Share: