Spring training camp 2024

Här kommer tips om ett bra tränings- och tävlingsläger i Portugal och Spanien. Först två dagar med möjlighet till dubbla pass på karta, ett Model event och därefter en helg med tre fina tävlingar.

Här kommer tips om ett bra tränings- och tävlingsläger i Portugal och Spanien. Först två dagar med möjlighet till dubbla pass på karta, ett Model event och därefter en helg med tre fina tävlingar.

Ett liknande träningsläger har ordnats både 2022 och 2023 med deltagare från bland annat Finland, Tjeckien, England, Danmark och Sverige - det har varit mycket uppskattat. Förra året var det fyra svenskar som tränade och tävlade samt två som var åskådare. Boende och resa sköter man själv men väl på plats finns det goda möjligheter för träning, tävling och umgänge.

Program

  • 17 - 18 April - Central Alentejo (Portugal) - Training Camp
  • 19 April - Badajoz (Spain) - Model Event
  • 20 - 21 April - Badajoz (Spain) - Spanish Championship, sprint, medel & lång, ingår som deltävlingar i World Master Series (WMS) och Young Guns World Series (YGWS).

Träningarna i Portugal

På träningarna samlas man i dom flesta fall på en plats ute i skogen där man får kartan. Det kan också vara träning på egen hand utan bestämd tid och då får man kartan på någon av samlingarna. Det finns normalt inga skärmar eller snitslar utsatta så om man vill ha en bekräftelse på att man är på rätt plats används någon av apparna UsynligO, Vikazimut eller NaviTab, dom hjälper då till med att pipa och blinka när man passerar kontrollen.

Skogarna består till stor del av eukalyptus träd, det är en ganska tät växt med grenar ner till marken och markeras normalt med grönt på kartan - det betyder inte att man cyklar i ett grönområde, bara att det inte går att se genom skogen. Det vanligaste i Portugal är att man får cykla var som helst, men på träningarna är det bara tillåtet att cykla på dom grusvägar och stigar som finns, dom som anlagts för att sköta skogen och odlingarna. Terrängen är kullig så det går lite upp och ner, men inte direkt med höga berg. På bilden nedan kan man se hur det ser ut vid en samlingsplats. 😊

Samling för träning i skogen

Det ingår fem kartor i träningspaketet som kostar 20 euro. Den som vill ha fler kartor för att kanske utöka sitt träningsläger några dagar i veckan innan kan köpa till ett "Explorer pack". Nedan ser du ett exempel på hur kartorna ser ut - taget från arrangörens hemsida.

Kart prov från träningarna Portugal

Tävlingarna i Spanien

Skogen i Spanien består till stor del av korkekar där olika sorters boskap betar fritt och man cyklar då ofta i en gles skog utan någon egentlig undervegetation. Marken under träden består av betad hagmark och på våren är den grön med en hel del små blommor. Även i Spanien cyklar man bara på dom vägar som markägarna skapat för att sköta om sin skog och sina djur, det är ofta grusvägar från olika sorters fordon men ibland kan det finnas stigar skapade av tjurar, får och getter när dom vandrar mellan olika områden - men kom såklart ihåg att läsa i PM exakt vad som gäller om var man får cykla.

Tävlingarna som arrangeras är Spanska mästerskapen i mountainbikeorientering och det kommer att bli både lång-, medel- och sprintdistans under helgen. Dom ingår i spanska ligan MTBO och två av dem kommer ingå i young guns world series (YGWS) samt world master series (WMS) - så det kommer definitivt duktiga orienterare både från Spanien och andra länder.

Tävlingarna är inlagda i spanska orienteringsförbundets kalender för 2024 och det har ännu inte kommit ut någon officiell inbjudan, men det kommer definitivt bli en upplevelserik MTBO helg.

Väntan på start i Spanien

En sprint i Spanien och Portugal innebär ofta att en del av en stad spärras av och så tävlar man där - en riktigt kul upplevelse för den som gillar intensiv orientering. På bilden nedan kan man se kartprov från en sprint i staden Oliva de la Frontera där tävlingen startar i stadens "köpkvarter", snurrar runt genom plottriga bostadsområden och den äldre delen av stan för att slutligen gå i mål på stadens torg.

Kartprov sprint 2023 Spanien

Boende

Träningarna är i den portugisiska regionen Central Alentejo som ligger ungefär två timmar med bil öster om Lissabon. Dom pittoreska byarna Alandrojal och Vila Vicosa ligger centralt i det distriktet och rekommendationen är att hitta något boende där, men det finns fler byar som man kan läsa om på arrangörens webbsida.

Dom spanska tävlingarna hålls i närheten av staden Badajoz som ligger ytterligare 60 km längre österut precis på andra sidan gränsen. Det går en flod utmed gränsen mellan Portugal och Spanien, den kan inte korsas på så många ställen och dessutom ska man tänka på att det är en timmes tidsskillnad mellan länderna, så rekommendationen är att hitta ett nytt boende i Spanien för att slippa åka fram och tillbaka för mycket.

Anmälan

Träningar

För att anmäla sig till träningslägret läser man på arrangörens webbsida och mailar därefter in sin anmälan där man talar om vad man vill vara med på, dom två träningsdagarna och eventuellt "Explorer pack". Det verkar också som att det blir en gemensam middag på restaurang den 18:e som kan vara trevlig. Betalning görs med banköverföring till deras IBAN nummer.

Tävlingar

Anmälan till tävlingarna och model event görs genom spanska orienteringsförbundets anmälningssystem SICO, där skapar man sig ett konto som 'Individual' och letar sen upp de tävlingar man vill vara med på. Som tur är går det att välja mellan spanska och engelska som språk i systemet.

En väldigt smidig grej med detta anmälningssystem är att man kan välja att betala sina anmälningar med kort direkt eller så kan man göra banköverföring till IBAN nummer. Gör man betalning med kort behöver man inte fundera på om man betalar till rätt konto eller när betalningen kommer fram, så det är ett enkelt sätt.

Som nämndes ovan finns inte tävlingarna inlagda i anmälningssystemet ännu, men det kommer dom att göra så småningom under våren.

Mer information

Det portugisiska träningslägret:

Spanska tävlingarna:

    Share: