Svenska Cupen MTBO 2024

Programmet för Svenska Cupen 2024 är klart! Under fyra helger med totalt nio deltävlingar kommer Sveriges bästa mountainbikeorienterare koras.

Programmet för Svenska Cupen 2024 är klart! Under fyra helger med totalt nio deltävlingar kommer Sveriges bästa mountainbikeorienterare koras.

Att delta på Svenska Cupen MTBO är omväxlande och varje helg kommer man till en ny plats där utmaningar väntar i form av ny terräng och nya kartor. Tävlingarna håller hög klass och deltagare från hela Sverige kommer. Ibland kommer även utländska deltagare, som till exempel under 2023 då en norsk deltagare var med på samtliga deltävlingar. Både för den som hållit på länge med orientering eller den som precis börjat finns mycket att lära. Det är alltid en familjär stämning på tävlingarna med möjlighet till eftersnack om vägval, kartor, cyklar och annat som hör till sporten.

Oavsett om du aspirerar på en framskjuten plats i totalställningen eller bara vill njuta av bra MTBO är det dessa tävlingar du ska vara med på.

Här nedan kan du läsa mer om dom fyra helgerna som ingår i cupen 2024 och framöver kommer det artiklar som berättar mer om varje helg, så se till att följa oss på Facebook, Instagram och Youtube.

Eftersnack om kartor och vägval på Svenska Cupen MTBO 2023

Ulricehamn 10-12 maj

Svenska Mästerskapen i mountainbikeorientering arrangeras av Ulricehamns OK. Tävlingarna kommer avgöras i friluftsområdet Lassalyckan, där finns det en myriad av stigar, skidspår, rullskidbanor och grusvägar som utgör en väldigt fin labyrint att tävla i. Tävlingsområdet är inte tidigare använt för större MTBO tävlingar.

SM-helg för alla åldrar

Under helgen hålls SM för alla åldrar, och det blir ungdoms SM(USM), junior SM(JSM), senior SM(SM) och veteran SM(VSM). Det är fri anmälan till samtliga klasser. Öppna klasser finns för den som vill välja en lagom lång bana.

Program

Läs mer om tävlingarna i Ulricehamn

 • · Svenska Cupen

  Svenska mästerskapen MTBO

  I jungfruligt område arrangeras SM i MTBO med tre tävlingar under en och samma helg. Klasser finns för alla som vill vara med.

  • svenska-cupen-2024

Värnamo 8-9 juni

Strax nordväst om Värnamo i riktning mot Store Mosse ligger friluftsområdet Borgen Outdoor, här håller OK Stigen och flera andra föreningar till. Det är ett mycket stigrikt område som genomkorsas av vägliknande motionsspår och i huvudsak lättcyklade stigar och vägar. Det finns också tekniskt avancerade MTB spår som avändes för att arrangera SM i mountainbike 2016 och 2017.

Program

Läs mer om tävlingarna i Värnamo

 • · Svenska Cupen

  Svenska Cupen MTBO Värnamo

  Det blir en härlig MTBO helg när OK Stigen arrangerar vid stigrika friluftsområdet Borgen utanför Värnamo. Helgen börjar med intensiv sprint och avslutas med en medeldistans. Missa inte att besöka naturreservaten Store mosse och Slättö sand.

  • svenska-cupen-2024

Surahammar 17-18 augusti

Flera gånger tidigare har Surahammars SOK arrangerat Svenska Cupen. När dom nu återigen bjuder in till tävlingar blir det på lördag eftermiddag en intensiv sprint i stadsmiljö i södra delen av stan. Här gäller det att visa att man behärskar tempoväxling och kan cykla fort samtidigt som man hela tiden håller reda på var man befinner sig.

På söndagen är det terrängen på östra sidan väg 66 som kommer användas. Här hittar man en typisk mellansvensk skog som har både grusvägar, stigar, leder och enduro spår. Området används även för normal MTB ledcykling och det finns på några ställen små byggda spänger över sankare mark. Troligen kommer någon av vägportarna under vägen användas för att deltagarna ska komma tillbaka till Arenan vid idrottsplatsen, isåfall blir det återigen några kontroller i stadsmiljö även på slutet av söndagens banor.

Program

Mot mål på Svenska Cupen 2023

Katrineholm 5-6 oktober

När Katrineholms OK insåg att dom var klubben med flest anmälda på MTBO SM 2023 kände dom att det var dags att själva arrangera deltävlingar Svenska Cupen. Det blir en helg med sprint på lördag eftermiddag och långdistans på söndagen.

Vid scoutgården strax utanför Katrineholm ligger Katrineholms MTB-Arena som har uppmärkta MTB-leder av varierande karaktär. Området genomkorsas av flera motionsspår, stigar och leder, det ger fina möjligheter att arrangera utmanande MTBO. Även det här är ett nytt terrängområde som inte tidigare använts för MTBO tävlingar.

Program

Sista kontrollen passeras i full fart

Anmälan

Anmälan till tävlingarna görs i Eventor som är Svensk Orienterings centrala IT system, via sitt konto kan man logga in och sen enkelt klicka för dom tävlingar man vill vara med på. För den som är medlem i en orienteringsklubb sker betalning i efterskott via klubben. Är man ännu inte medlem kan man anmäla sig och sen betala på plats innan start, läs mer om hur det går till på vår sida om Eventor, där finns även länkar till alla årets tävlingar och historik bakåt i tiden.

Mer information:

Det finns även en cup för veteraner:

 • Svenska Veterancupen 2024

  Nu är programmet för Svenska Veterancup 2024 klart! Som vanligt är stommen i programmet samma som Svenska Cupen och till det kommer tävlingar på O-Ringen samt Veteran VM i Danmark.

  • svenska-cupen-2024
  Share: